aviva header

Pasfoto Erik Veenstra 150x200 (DSC_0602)Erik geeft les aan
de beginners- en halfgevorderdengroep
en de gevorderdengroep.

 

 

Erik Veenstra deed in 1972 op zestienjarige leeftijd zijn eerste passen bij een Apeldoornse dansvereniging. Hij was meteen verkocht en, zoals vele jongens die een minderheid vormen bij het dansen, werd hem vrijwel direct gevraagd om mee te doen aan de demonstratiegroep. Daar maakte hij ook kennis met de rijkdom aan stijlen die de Roemeense dansfolklore kent via de choreografieën van Theodor Vasilescu, ruim een halve eeuw de toonaangevende choreograaf van Roemenië.

Toen hij een paar jaar later in Utrecht ging studeren, begon hij kerstcursussen e.d. te volgen, waarmee de danswereld pas goed voor hem openging. Hij is Theodor nauw blijven volgen en alleen al daardoor heeft hij vele honderden Roemeense dansen geleerd. Ook ontwikkelde hij zich tot expert in Theodors grafische dansnotatiesysteem (bekend als Romanotatie).

Met nauwelijks of geen doceerervaring zei Erik in 1977 spontaan ja op een verzoek om de leiding over een groep in Maarssen over te nemen. Sindsdien geeft hij, net als vele collega-amateurdansleiders, wekelijks les aan vaste groepen met een internationaal dansprogramma, dat hij up-to-date houdt door lessen bij andere specialisten te volgen. Sinds 1980 is Erik vaste docent bij AVIVA, waarvan hij en zijn vrouw Ingrid mede-oprichters zijn. Voor hun decennialange inzet voor de vereniging zijn beiden begin 2016 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

In 1979 ging hij zelf voor het eerst in Roemenië kijken en een jaar later werd hem voor het eerst gevraagd om een gastles Roemeens te geven, op dat moment nog met dansen uit het programma van Theodor. Inmiddels heeft Erik een uitgebreid eigen Roemeens programma opgebouwd, waarmee hij regelmatig dansdagen, weekenden en cursussen verzorgt in binnen- en buitenland. Het programma omvat alle Roemeense dansstijlen en varieert van eenvoudige dorpsdansjes tot ingewikkelde series en van rustige, lyrische dansen tot spectaculair voetenvuurwerk.

Sinds Theodor niet meer naar Nederland komt (vanaf 2007), doceert Erik elk jaar nieuwe programma's "Best of Theodor Vasilescu", met een persoonlijke selectie uit het uitgebreide repertoire dat Theodor aangeleerd heeft. Dit wordt positief gewaardeerd en geautoriseerd door de maestro zelf.

Zijn voorkeursstijlen internationale dans zijn Macedonisch, Bulgaars, Turks en uiteraard Roemeens, maar ook de andere algemeen gangbare en minder gangbare stijlen behoren tot zijn internationale lesprogramma.

Enthousiasme en duidelijke, analytische uitleg zijn kenmerkend voor zijn manier van lesgeven. Erik houdt van de warmte en rijkdom die internationale cultuur en in het bijzonder dans en muziek te bieden hebben. Hij heeft plezier in zijn hobby en wil dat graag delen met iedereen die zijn lessen volgt.